در پی مطرح شدن طرح استانی شدن انتخابات مجلس و با توجه به اهمیت این موضوع بسیجیان دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی نامه ای از نهادهای مسئول در این رابطه خواستار بررسی دقیق این طرح شدند
بسم الله الرحمن الرحیمنامه سرگشاده دانشجویان بسیجی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به:
_مجمع تشخیص مصلحت نظام
_شورای نگهبان
_مجلس شورای اسلامی
در رابطه با طرح استانی شدن انتخابات مجلس
"مجلس در رأس همه ارگانها واقع است؛و مجلس ملت است که متبلور شده است و تحقق پیدا کرده[است] در یک جای محدود.
امام خمینی(ره)
"جایگاه مجلس،جایگاهی است بسیارعالی.انعکاس نظرات و اراده ی ملت در قوانین و مقررات کشور و رگه های اجرایی کشور است.این چیز کمی نیست."
مقام معظم رهبری(مد ظله العالی)
انتخابات مجلس یکی از مهم ترین انتخابات و از مظاهر مردم سالاری دینی در نظام جمهوری اسلامی است
مدتی است که طرح استانی شدن انتخابات مجلس روی میزکار نمایندگان محترم مردم در خانه ملت قرار گرفته و در این باره اظهار نظر های متفاوتی مطرح شده است و طرح مذکور موافقین و مخالفین خودش را دارد.
دراین طرح،نحوه انتخاب نمایندگان به جای انتخاب در سطح شهرستان و حوزه ای محدود، به صورت استانی خواهد بود.
با توجه به اهمیت و جایگاه مجلس و تاثیر مستقیم نحوه ی برگزاری انتخابات در ترکیب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، چند نکته حائز اهمیت است که در تصویب و یا رد این طرح باید مد نظر قرار بگیرد:
· کاهش ارتباط بدنه ی مردم با قوه ی قانون گذار کشور
· کاهش قدرت تحلیل و شناخت مردم نسبت به نماینده ها به دلیل گسترش حوزه های انتخابیه و افزایش تعداد کاندیداها
· افزایش چشم گیر هزینه ها و نقش تبلیغات
· افزایش قدرت لیست های حزبی و بالارفتن احتمال فساد در انتخاب افراد لیست
· کاهش نسبت پشتوانه ی مردمی هر نماینده ی مجلس
با استانی شدن انتخابات و گسترش حوزه های انتخابیه،تعداد نامزد ها و کاندیداها به طرز فوق العاده ای افزایش می یابد.و مردم کاندیداهای بسیار زیادی را برای انتخاب و روانه کردن به مجلس، پیش چشم خود می بینند. این انتخاب،مستلزم شناخت کاندیداها و تفکیک سره از ناسره یا اصلح از غیراصلح می باشد. این فرایند شناخت،با توجه به این طرح،بسیار زمان بر و پرهزینه خواهد بود.در نتیجه کمتر کسی نسبت به این امر علاقه مند و مصمم خواهد شد و قدرت تحلیل مردم بسیار پایین آمده و افت چشمگیری می کند.
در طرح مذکور،کمرنگ شدن نقش آراء شهرستانی نسبت به مراکز استان ها،پدیده ای قابل انتظار خواهد بود.چرا که آمارها نشان می دهد در22 استان،دومین شهر پرجمعیت استان کمتر از 10 درصد جمعیت کل استان را شامل می شود.همچنین در 12 استان،مراکز استان بیش از 5 برابر شهر دوم استان جمعیت دارد.در واقع اتفاقی که میافتد این است که حق تصمیم گیری مردم شهر درباره ی خودشان سلب می شود.به عنوان مثال اگر دو کاندیدا در یک حوزه ی انتخابیه،یکی 30 درصد آراء و دیگر 15 درصد آراء را کسب کرده باشد،کاندیدایی به عنوان نماینده انتخاب می شود که رای بیشتری در استان آورده باشد و عملا رای بخش اعظمی از مردم حوزه ی انتخابیه ی مذکور،نادیده گرفته می شود.همه ی این تفاسیر، موجب سرخوردگی اکثریت مردم نسبت به ساز و کار انتخابات می شود.
بزرگ شدن حوزه های انتخابیه رابطه ی مستقیمی با هزینه ی انتخابات دارد.در طراحی های نظام انتخاباتی بین وسعت حوزه ی انتخابیه با تاثیر پول در انتخابات یک نسبت مستقیم وجود دارد.
به دلیل گسترش حوزه ی انتخابیه،هزینه ی تبلیغات بسیار بالا رفته که فقط یک راه جهت تقلیل هزینه ها وجود دارد و آن،ارائه ی لیست هایی برای استان است. این راه،علاوه بر سلب امکان شناخت برای مردم،خود عاملی برای ایجاد فساد در انتخاب افراد لیست می گردد.در نتیجه،ترکیب افراد مجلس برای دوره های مختلف ثابت باقی می ماند و افراد از پیش تعیین شده ای بدون دردسر به مجلس راه می یابند و بالطبع خود را ملزم به پاسخگویی به مردم نمی داند و منافع لیست را بر منافع ملی ترجیح می دهد.
یکی از نقاط دیگر این طرح،کاهش پشتوانه ی مردمی نماینده ها نسبت به دوره های پیشین است.زیرا که مطابق با این طرح، حد نصاب راه یابی به مجلس تقلیل می یابد.بخاطر اینکه فرد برخلاف دوره های قبلی که به دنبال رای اکثریت با حد نصاب زیاد از حوزه ی انتخابیه ی خود بود، این بار کاندیدا می تواند با حد نصاب کمتر، از کل استان به مجلس راه یافته و پا به صحن خانه ی ملت بگذارد.
در پایان،ما دانشجویان بسیجی و دغدغه مند دانشگاه علوم پزشکی تبریز،از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی،خواستاریم در راستای اهداف انقلاب اسلامی و میثاق با آرمان های امامین انقلاب،بدون نگاه تعصبی و حزبی و به طرز دلسوزانه،در مواقع تصمیم گیری نهایی راجع به طرح مذکور،موارد مطروحه در متن را مد نظر قرار بدهند.
و من الله توفیق.والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته